1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Grupul de actiune locala Delta Dunarii

Romanian English

Comuna Mihai Viteazu

Studiind documentele si lucrarile geografice de pana in secolul XX, reiese ca " asezarea "Mihai Viteazu a viteazu 1suferit de-a lungul anilor un proces de " migrare " din vatra veche spre cea care o analizam noi astazi.
Fosta asezare Sariurt , asa cum era numita in vechile documente, ca toate localitatile din Dobrogea, si-a mutat " vatra satului " in functie de necesitudini. Informatii din secolul al XIX-lea pozitioneaza satul Sariurt la o distanta de 65 km de portul la Dunare - Tulcea si 29 km de cea mai infloritoare si fosta capitala a Dobrogei – Babadag, pe malurile apusene ale lacurilor Zmeica si Sinoe.

Astazi "Cartea Verde a judetului Constanta" situeaza localitatea Mihai Viteazu in partea de nord-est a judetului, la o distanta de 60 km de  portul la Marea Neagra - Constanta, pana la limita cu localitatea Baia din judetul Tulcea, si detine impreuna cu localitatea Sinoe o suprafata teritorial administrativa de 20607 ha, din care 10194 ha reprezinta ape, respectiv – lacul Sinoe.
Din punct de vedere geografic face parte din cadrul Complexului Razelm – Sinoe , important obiectiv turistic, situat la marginea sudica a Podisului Casimcea, podis cu o altitudine cuprinsa intre 200-250 m.
mihai 2Hotarele comunei sunt marginite acum de localitatile: Tariverde, Fantanele, Panduru, Baia, Sinoe, Istria, Nuntasi.

Flora

Vegetaţia este cea specifică zonei de stepă cu specii caracteristice: păiuşul stepic (festuca sp), pirul crestat (agropiron cristatum), colilia (stipa lessingeana), negară (stipa copillata), păpădia (taraxacum lacvigatum), peliniţa (artemisia austriaca), ceapa ciorii (gagea bulbifera), muşeţelul (matricaria chemimilla).

O foarte importanta resursa pentru comuna Mihai Viteazu o reprezinta recolta de stuf din jurul lacului Sinoe.


Fauna

Varietatea florei şi climatului specific dobrogean au creat un mediu favorabil pentru anumite specii de animale sălbatice care trăiesc prin pădurile, ierburile şi bălţile lacurilor vecine. Porcul mistreţ, căprioara şi iepurele sunt rarităţi cu care se laudă vânătorii satului. Vulpea şi nevăstuica, care atacă des coteţele cu pasari ale localnicilor, sunt mult mai răspândite. Nu lipsesc nici aricii, popândăii, hârciogii şi târâtoarele. Păsările sălbatice, cum ar fi : potârnichea, uliul, piţigoiul, graurul trăiesc în pădure, iar graurii, înmulţindu-se de la an la an, au început să provoace pagube prin distrugerea culturilor.

Calitatea apei

Pentru toate lucrările şi construcţiile realizate sau în curs de realizare pentru alimentarea cu apă a comunei Sinoe si Mihai Viteazu, tehnologia folosită a fost concepută cu respectarea prevederilor legale de calitate şi de mediu în vigoare, în vederea asigurării unei calităţi superioare a apei potabile, pe de o parte, ocrotirii şi conservarea naturii pe de altă parte, pentru păstrarea unui echilibru ecologic.
Sistemul propriu de alimentare cu apa a comunei Mihai Viteazu este compus din: sursa de apa, rezervoarele de inmagazinare, statia de pompare si reteaua de distributie.
Sursa de apa este compusa din doua puturi forate la adancimea de cca 30m, echipate cu electropompe submersibile, prin intermediul carora apa este trimisa la complexul de inmagazinare existent.

Infrastructura

Cai de comunicatii - rutiere
Localitatea Mihai Viteazu beneficiaza de trecerea prin teritoriul ei administrativ a drumului european DN 22 – E 87, Tulcea – Constanta si a drumului judetean DJ 226 Corbu – Sinoe –Mihai Viteazu.
Soselele comunale – vecinale comunei Mihai Viteazu sunt:
- soseaua care face legatura intre localitatile Cogealac – Garlic – Caranasuf – Casapchioi– Mihai Viteazu ;
- soseaua care urca Dealul Haidan si coboara pe valea raului Sariurt facand legatura intre Sariurt – Caranasuf – Tariverde – Cogealac.

Localitatea Mihai Viteazu se afla la jumatatea distantei dintre Tulcea si Constanta, respectiv 60 km.
Distanta dintre Mihai Viteazu si statiunea Navodari este de 45 km. Tot la 45 de km de Mihai Viteazu se afla cel mai apropiat aeroport international Mihail Kogalniceanu.
Strazile din localitatile Mihai Viteazu si Sinoe se inscriu intr-o trama stradala nerectangulara, cu intersectii neamenajate si lipsite de vizibilitate.
DN 22 si DJ 226 sunt singurele artere cu imbracaminte asfaltica. In localitatea Mihai Viteazu, din totalul drumurilor intravilane cu o lungime de 34 km, doar 16 km sunt asfaltati iar restul de 18 km de drum sunt neasfaltati.
Drumurile pietruite sunt in lungime de : - 9 km – in localitatea Mihai Viteazu ;- 12 km – in localitatea Sinoe .

Cai ferate

Linia feroviara disponibila pentru comuna Mihai Viteazu este Medgidia – Tulcea, cu olungime de 104 km si 11 statii de deservire. Plecand de la Medgidia spre Tulcea, la 72 km distanta se afla gara Mihai Viteazu. Trenul circula pe aceasta ruta dupa anul 1911.Reteaua de drumuri rutiere, precum si calea ferata asigura conditii satisfacatoare decirculatie si transport. Firma de transport SC „Geo&Alina" SRL are sediul in Navodari si asigura transportul in comun pe ruta Navodari – Corbu – Sacele – Istria – Sinoe – Mihai Viteazu si retur. Efectueaza 5 curse dus -intors la ore regulate incepand cu ora 6 AM, iar ultima cursa la ora 20.00. In interiorul comunei nu exista mijloc de transport special, folosindu-se mijloacele de transport
proprii si microbuzele „Geo&Alina" care traverseaza comuna Mihai Viteazu. Din punct de vedere al volumului de trafic, atat in comuna Mihai Viteazu cat si in Sinoe, circulatia este redusa. In cursul zilelor de sambata, duminica si luni, traficul este mai intens, dar suficient de redus pentru a nu avea efecte secundare.

Aspecte Sociale si Culturale
In anul 2005, comuna Mihai Viteazu inregistra un numar de 2103 locuitori, iar comuna Sinoe - 1536 locuitori. Un fenomen care se observa in comunele Mihai Viteazu si Sinoe este aparitia si cresterea unui numar cat mai mare al persoanelor care se angajeaza pe perioade determinate de timp, numiti „zilieri". Aceste persoane nu sunt inregistrare ca si angajatidatorita fluctuatiilor mari a acestora. Angajatorii sunt asociatiile familiale sau societatilecomerciale care au ca si domeniu de activitate cresterea animalelor si prelucrareapamantului in agricultura si viticultura.

Situatia economica

Economia de piata, privatizarea, tranzitia se fac resimtite si in aceasta zona. Economia unei localitati, fie ea cat de mica, face posibila existenta in sine a acesteia. Mediul economic al comunei Mihai Viteazu se confrunta cu o situatie caracteristica multor comune din Judetul Constanta. Incapacitatea sectorului mic de a absorbi excendentul de forta de munca a determinat o situatie relativ precara a mediului economic din Mihai Viteazu, si in consecinta, numeroase probleme pe plan social.
Comuna Mihai Viteazu, cu localitatile componente Mihai Viteazu si Sinoe, a constituit permanent un centru economic cu caracter agricol. In perioada 1966 – 1992, cele doua localitati rurale au cunoscut un accentuat fenomen de depopulare, in special localitateaSinoe.
In prezent, acestea isi mentin profilul agricol, inregistrand o usoara crestere a populatiei.
Se estimeaza ca in viitor localitatile comunei Mihai Viteazu vor polariza catre localitatea Cogealac,

Agricultura la nivelul Comunei Mihai Viteazu

Comuna Mihai Viteazu, cu o mica exceptie generata de existenta caii ferate Medgidia – Tulcea, are o economie in exclusivitate agrara.
Suprafata de teren agricol se imparte in teren intravilan si teren extravilan. Comuna Mihai Viteazu si Comuna Sinoe dispun impreuna de o suprafata de teren extravilan de 7 505 ha si 606 ha teren intravilan.
In comuna Mihai Viteazu intravilanul reprezinta:
- trupurile principale ale celor doua localitati;
- trupurile izolate in teritoriu.

Turism
Prin pozitia sa geografica favorabila, localitatea Mihai Viteazu face parte din cadrul Complexului RAZELM – SINOE, important obiectiv turistic, cunoscut mai ales prin oferta bogata pentru practicarea pescuitului.
Se realizeaza un echilibru intre factorul uman si natura, care trebuie sa contribuie la nevoile societatii in general, aratand calea de urmat pentru un viitor durabil.