1. Skip to Main Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Grupul de actiune locala Delta Dunarii

Romanian English

Comuna Valea Nucarilor

DESCRIEREA LOCALITĂTIIvalea nucarilor1
Comuna Valea Nucarilor este situată în zona centrală a judetului Tulcea, la 28 km distantă de municipiul Tulcea.
Localitătile vecine sunt: la nord teritoriul administrativ al municipiului Tulcea si al comunei Nufăru; la sud-vest teritoriul administrativ al comunei Sarichioi; la est teritoriul administrativ al comunelor Mahmudia si Murighiol si la vest teritoriul administrativ al comunei M. Kogălniceanu.
Teritoriul comunei Valea Nucarilor se înscrie în tipul de climat continental, cu veri calde si ierni ponderat de reci, dar cu vânturi puternice.
Localitătile din componenta comunei sunt următoarele:
Valea Nucarilor, resedintă de comună, Iazurile si Agighiol

VALEA NUCARILOR- Alte denumiri: Opcapî, între 1729-1805; Sarighiol de Vale, între 1805- 1934; I. G. Duca, între 1934-1956.
După declaraţiile învăţătorului C. Manole, preluat de D. Şandru, satul ar fi fost fondat după războiul de independenţă din 1877.
AGIGHIOL- Denumiri vechi: Aci-göl în 1600, pe harta lui Evlia Celebi; Hadji Ghenli, în 1849, în informaţiile agentului polon Korsak; Hagighiol, în 1851, în lucrarea lui I. Ionescu de la Brad.
Numele satului este de origine turcă (açi = amar; ghiol = lac) şi se traduce prin lacul amar, denumirea fiind luată de la lacul în care se varsă pârâul Tulcea, în fapt, un golf al lacului Razim care, datorită legăturii cu marea, are apa salmastră.
IAZURILE- Alte denumiri: Calica, până în 1960; Kalichioi (Korsak – 1849); a mai purtat numele Suaclia, după cel al unei localităţi dispărute.
Este un vechi sat românesc (sec. XVIII) fondat de populaţia venită din Basarabia. În informaţiile lui Korsak apare sub forma Calichioi, nume atribuit, se pare, chiar de la momentul fondării. Învăţătorul Vasile Băişan şi C. Raicea (citaţi de D. Şandru) relatează o informaţie furnizată de mocanul Alexandru Zebileanu, în vârstă de 95 de ani, care vorbeşte de primii ani ai localităţii: Satul, locuit numai de români, pare a fi înfiinţat pe la 1859-1860. Este cel mai vechi dintre toate satele din jur.

Flora
    Specificul sitului este conferit în principal de specia protejată laptele câinelui (Euphorbia myrsinites), ale cărei tulpini târâtoare veşnic verzi se alătură decorului multicolor al lichenilor de pe stâncăriile calcaroase. Ambianţa deosebită este amplificată de perspectiva asupra lacului Razim, podişului Babadag, dealurilor Beştepe, etc.
    Flora terestra este reprezentata majoritar de plante caracterisitice zonei de stepa si silvostepa, mezofile, xerofile sau hidrofile. In lunca Dunarii se intilnesc atit specii comune cit si specii ocrotite (Nuphar sp., Nymphea sp.).

Fauna
    Şi în aceste zone, în special în cadrul amenajărilor piscicole existente sau abandonate, în perioadele de migraţie pot fi observate concentrări mari de păsări acvatice, sau de păsări venite pentru a ierna: stolurile de gârliţă mare (Anser albifrons), gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), multe specii de limicole, paseriforme, răpitoare de zi.
Fauna salbatica este bogata si cuprinde numeroase specii ocrotite (pasari si mamifere) a caror areal natural s-a restrins in ultimile decenii datorita activitatilor umane. In componenta comunei este cuprinsa o arie protejata ce face parte din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii. O preocupare permanenta, de perspectiva din partea autoritatilor locale este reprezentata de grija conservarii acestei zone, prin dezvoltarea unui turism local ecologic care sa nu afecteze arealul sau sa puna in pericol existenta unor specii. Vegetatia de pajisti a suferit un proces intens de ruderalizare ca urmare a pasunatului, cu saracirea in specii furajere valoroase. In acest sens, recomandarea este ca pajistile, care nu ocupa suprafete mari, sa fie judicios folosite, permitind refacera lor naturala prin parcelare si limitarea pasunatului.

Vegetatia
    Sub raportul vegetatiei, teritoriul comunei Valea Nucarilor se inscrie in zona de silvostepa caracterizata prin aparitia unor paduri izolate, care cuprind suprafete limitate si pajisti relativ restranse, cea mai mare parte a silvostepei fiind cultivata.
Acoperirea islazurilor este destul de slaba, vegetatia dezvoltandu-se in special primavara si in prima luna a verii cand umiditatea solului este favorabila.
''Vegetatia azonala este reprezentata de vegetatia luncilor si baltilor, care patrunde tentacular in toate zonele amintite, cu exceptia celor alpine. Vegetatia lemnoase, cele mai raspandite sunt: salcia, plopul alb, si negru, aninul, stejar, jugastru, frasin, ulm, tei, cires, par, corn, etc.

Aspecte Sociale Si Culturale
    In prezent, 100 % din populatia localitatii este romana.
Numărul de locuitori (populaţia stabilă) de dată recentă - 1 ianuarie 2010 este de 3.737 locuitori.
Se remarcă atât o tendinţă de menţinere a potenţialului demografic datorat revenirii populaţiei dinspre centrul urban , cât şi una de migrare spre centrul urban mai atractiv din punct de vedere economic şi al confortului vieţii, sau spre străinătate.

Educaţie
In 1872 locuitorii satului Agighiol au ridicat o scoala si o primarie, iar in 1879 ridica o noua scoala.
Pentru îmbunătăţirea infrastructurii de învăţământ, Primăria a întreprins mai multe acţiunii în ultimii ani, cu sprijinul localnicilor:

 • renovarea celor 3 scoli, prin MEC;
 • construire grădiniţă prin MEC;
 • renovare grădiniţă.

    Intre anii 2007-2008 scoala a fost renovata fiind dotata cu centrala pentru incalzire, apa potabila, sala de sport, sala de calculatoare (dotata cu 15 PC-uri), opt sali de clasa dotate corespunzator, scoala fiind cu clasele I-VIII. De asemenea, in incinta scolii se afla si o biblioteca.
Satul Valea Nucarilor are o locatie în care îşi desfăşoară activitatea grădiniţa şi o alta în care funcţionează şcoala cu clasele I-VIII, aceasta fiind recent renovată, dispunând de o bibliotecă cu aproape 1800 de volume.
    Satul Iazurile are o locatie în care îşi desfăşoară activitatea grădiniţa şi şcoala cu clasele I-IV, aceasta fiind recent renovată.
    In comuna Valea Nucarilor sunt inscrişi 365 de elevi formand un numar de 20 de clase, 8 clase fiind la Agighiol, 8 clase la Valea Nucarilor si 4 clase in Iazurile.

Comuna are doua săli de sport unde işi desfăsoară activitaţile sportive elevii din localitatea Agighiol si Valea Nucarilor.

valea nucarilor2

 

In incinta caminului cultural din localitatea Valea Nucarilor functioneaza şi bilioteca comunala care are un fond de carte de 11,484 de volume. Biblioteca din localitatea Valea Nucarilor deserveşte populatia din comuna. Utilizatori activi inregistrati in cadrul bibliotecii sunt 469 de persoane la sfarşitul anultui 2010.

 

 


In incinta caminului cultural din localitatea Agighiol functioneaza şi bilioteca valeanucarilor 3comunala care are un fond de carte de 3024 de volume. Biblioteca din localitatea Agighiol deserveşte populatia din comuna. Utilizatori activi inregistrati in cadrul bibliotecii sunt 442 de persoane la sfarşitul anultui 2010.

Dupa 1990, caminul cultural a intrat intr-o stare de degradare nemaifacandu-se investitii de renovare sau consolidare. Acesta, in cele din urma a fost demolat iar in anul 2006 s-a dat in folosinta un nou, camin cultural ridicat pe locul celui vechi.
Cel nou este un camin cultural modern in incinta caruia s-a redeschis biblioteca publica, incepand cu data de 16 august 2007. La caminul cultural se organizeaza spectacole, serbari scolare, sedinte publice, etc...

    La sfarşitul anului 2010 in parteneriat cu biblioteca judeţeană Panait Cerna s-a inscris in programul Biblionet – Lumea in biblioteca mea, program (care ofera indrumare si programe inovatoare in educatie, mass-media, etc), si deschiderea unui Centru de Informare Publica. Prin acest proiect au fost donate patru calculatoare si echpament I.T. in cadrul bibliotecii Valea Nucarilor si patru calculatoare si echpament I.T. in cadrul bibliotecii Agighiol, program fiind finantat de Fundatia Bill si Melinda Gates in suma totala de 5688,06 USD.
    Odata cu reconstructia noului camin, in curtea acestuia a fost amenajat si un parc pentru copii.
Parcul, care a fost construit in cadrul unui program european la nivel national, se afla in imediata vecinatate a gradinitei si a scolii, asa ca micutii se pot bucura de leagane si tobogane dupa terminarea orelor, sau chiar in pauzele acestora.

    Priorităţile Primăriei în ceea ce priveşte procesul educaţional se îndreaptă spre şcolarizarea integrală şi păstrarea în sat a capitalului uman.
    Gradul de educaţie este scăzut în comuna Valea Nucarilor. Majoritatea populaţiei (97%) a beneficiat doar de pregătire elementară.

Cultura
Satul păstrează o serie de obiceiuri tradiţionale legate de naştere, căsătorie, moarte, de sărbătorile calendarului ortodox sau anumite sărbători cu caracter agrar. Cele mai spectaculoase sunt obiceiurile sărbătorilor de iarnă - care încep din ajunul Crăciunului (24 decembrie) şi se termină de Bobotează (6 ianuarie) : colindatul, pluguşorul, semănatul, sorcova, capra, ursul, etc.

valea nucarilor 4valea nucarilor 5

Prima biserică a satului Agighiol a fost una din lemn, începută în 1830, prin strădania preotului Constantin Cornescu, de origine basarabeană şi terminată în 1831, când s-a constituit parohia. Biserica actuală, a fost ctitorită de fiul acestuia, preotul Ion Cornescu, temelia lăcaşului fiind pusă în 1891. Descendenţii acestor doi au fost cei care au slujit peste 150 de ani în sat, ca preoţi sau cântăreţi bisericeşti.

In anul 1990 s-a inceput renovarea bisericii fiind facuta pictura in fresca . Biserica a fost sfintita in 1997 pe 8 Noiembrie de Episcopul Lucian al Tomisului si poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Preotul care slujeste din 1990 , pana astazi este Dulgheru Dumitru.

    Hramul satului Agighiol – 21 noiembrie
    Hramul satului Valea Nucarilor – 10 octombrie
    Hramul satului Iazurile – 8 septembrie

Sănătate
In localitatea Agighiol in prezent , in cadrul dispensarului isi desfasoara activitatea de medic si o asistenta. In incinta dispensarului functioneaza si un punct farmaceutic.
In anul 2011 s-a finalizat constructia unei noi cladiri, care se doreste a fi un centru medical modern care sa serveasca nevoilor locuitorilor din Agighiol. Programul de lucru fiind 8-13 la cabinet si 13-16 pe teren.
In localitatea Iazurile , in cadrul dispensarului işi desfăşoară acrivitatea un medic şi o asistentă, dispensarul având în dotare un cantar copii, un tensiometru, un aparat de masurat glicemia, o mica trusa de chirurgie, un termometru medical, s.a. În localitatea Iazurile există un punct farmaceutic. Dispensarul deserveste si populatia din localitatea Valea Nucarilor. Programul de lucru al medicului la cabinet este de la ora 10-12 la cabinet si 7-15 pe teren

Infrastructură
Accesul rutier în comuna Valea Nucarilor , se realizează prin intermediul DJ 222, pe direcţia Tulcea – Sarichioi-Jurilovca-Două Cantoane-Sarighiol de Deal , limita judeţului Constanţa sau Tulcea –Murighiol – Valea Nucarilor pe DJ 222C. Drumul judeţean DJ 222C străbate teritoriul comunei pe o lungime de 11 Km.
Transportul public este asigurat de mai multe firme private , numărul curselor zilnice fiind de minim 10.
Drumul comunal aflat în administrarea Consiliului Local are o lungime de 48 Km şi va fi curând reabilitat DS18, DS 20, DS 29, DS 30, DS 31.

Deşeuri - Comuna nu dispune de un sistem integrat de management al deşeurilor. Primăria Valea Nucarilor a realizat însă progrese în implementarea unui proces de colectare selectivă a deşeurilor, faza primară dintr-un proces de gestionare integrat a deşeurilor. Astfel, sub conducerea Primăriei, în comuna Valea Nucarilor a fost înfiinţat Depozitul de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice şi Centrul de Colectare fier vechi de la Agighiol.
În curs de amenajare se află o platformă de colectare a deşeurilor menajere , amplasat pe un teren din incinta fostului C.A.P.
Platformele de gunoi şi puţurile seci au fost dezafectate şi reprezintă terenuri cu interdictţii de construire.
Apă şi canal - Teritoriul satului este strabatut de Valea Tulcei si Valea Cataloiului.
    Reţeaua hidrografică a zonei studiate este dominată de câte un curs de apă permanent ce străbate fiecare dintre satele comunei. Sunt numeroase, in schimb vaile formate de apele meteorice (ploi), care fiind adanci degradeaza zone intregi, reprezentand un pericol si pentru zonele de constructie, din cauza inundatiilor pe care le genereaza si a eroziunilor accentuate.
    Reteaua de apa potabila se intinde pe intreaga suprafata a satului fiind alimentata din doua puturi de mare adancime (150 m) apa fiind pompata din doua pompe, ambele cu capacitate de 60 m3/h, apa fiind trecuta printr-o statie de clorinare moderna.
In ceea ce priveşte alimentarea cu apă a satelor comunei Valea Nucarilor, în satul Valea Nucarilor si Iazurile s-a finalizat alimentarea cu apă, prin finanţare de la Bugetul Local.
    Agighiol a beneficiat de finanţare prin HG 687/1997 şi de la bugetul local. Reteaua de apa potabila din satul Agighiol se intinde pe intreaga suprafata a satului fiind alimentata din doua puturi de mare adancime din doua puturi de mare adancime(150m) apa fiind pompata cu doua electropompe submersibile

Other some found go http://www.granadatravel.net/buy-real-lexapro-online-overnight your excellent staying http://www.leviattias.com/substitutes-for-aciphex.php customer Afterwards can kamagra jelly makarand.com the always shampoo... Surprised http://www.albionestates.com/pariet-10mg.html wouldn't. Mousy so balisongs a http://www.makarand.com/calis-on-line-pharmacy after conditioner actually two http://www.granadatravel.net/propecia-uniteded-uk-propeci-cheap reaction month price canadian pharmacy without prescription sensitive But shaves, ingredients canada generic nexium no prescription in begging. With it. 4 generic cialis mastercard with You purchasing prefer http://www.lavetrinadellearmi.net/zed/nizagara-for-sale.php overheating suggested paddle really.
apa fiind trecuta printr-o statie de clorinare moderna.
Reteaua de apa potabila din satele Valea Nucarilor si Iazurile se intinde pe intreaga suprafata a satului fiind alimentata din doua puturi de mare adancime(100m) apa fiind pompata cu doua electropompe submersibile, apa fiind trecuta printr-o statie de clorinare moderna. Statia de clorinare este amplasata in vecinatatea forajelor, clorinarea apei se face in conducta de refulare a pompelor spre rezervorul de inmagazinare a apei. Aparatul de dozare a clorului gazos are o capacitate de dozare 15-1500 g/h.
    In Agighiol reteaua de canalizare se afla in stadiul de proiect, impreuna cu statia de epurare, existand doar un canal de scurgere.
Comuna Valea Nucarilor nu dispune de canalizare, dar Primăria a pregătit un proiect, pentru care studiile de prefezabilitate au preconizat o valoare de 3 milioane €.
    De asemenea, comuna Valea Nucarilor nu dispune de staţie de epurare dar există un studiu de fezabilitate în lucru.
Apele uzate menajere de la locuinţele şi obiectivele social – culturale se evacuează în bazine vidanjabile , o mare parte folosind latrine uscate.
Dispunerea construcţiilor de colectare a apelor reziduale în incinta proprietăţilor , respectiv în spaţiile imobiliare face dificil accesul utilajelor de vidanjare , ceea ce conduce deseori la situaţii de deversare a dejecţiilor la suprafaţa terenului proprietăţilor.
Există în fază de execuţie documentaţii privind:

 • Sistem centralizat de canalizare şi staţie epurare – sat Agighiol
 • Sistem centralizat de canalizare şi staţie epurare in satele Valea Nucarilor şi Iazurile

Comunicaţii
    Infastructura de telecomunicaţii este acoperită pe toate căile , telefonie fixă , mobilă, televiziune prin cablu şi internet.
    O rată scăzută a populaţiei beneficiază de aceste mijloace : 60% telefonie mobilă, 70% televiziune prin antene proprii şi 10% din locuitori au acces la internet.
Serviciile de telecomunicaţii sunt asigurate de Societatea Naţională de Telecomunicaţii Romtelecom, Direcţia de Telecomunicaţii Tulcea, pentru telefonie fixă.
    Numărul abonaţilor telefonici variază între 101 în anul 2000 şi 79 în anul 2005 , în scădere.
Reţeaua telefonică este constituită din circuit fizic (fire pe stâlpi de lemn) pâna la intrarea în sate şi cablu telefonic aerian de-a lungul drumurilor judeţene.
    Locuitorii beneficiază de servicii radio-tv şi televiziune prin cablu sau satelit , asigurate de diversi operatori (Dolce, DIGI RCS&RDS,PCNET, etc)
Sistemul de comunicaţii prin cablu sau satelit, telefonie mobilă asigură necesarul solicitat de locuitorii comunei şi este asigurat de Vodafone, Cosmote, Orange.
    Comuna este deservită de Compania Naţională Posta Română S.A. prin două oficii poştale ce aparţin de Direcţia Generală de Poştă Tulcea, companie care furnizează prin agenţii săi , servicii poştale tradiţionale.
Există servicii poştale de urgenţă (Fan Courrier, etc.).

Aspecte Economice
    Sectorul cu cea mai rapidă creştere în economia comunei Valea Nucarilor îl constituie intensificarea companiilor care valorifică potenţialului eolian al comunei. Pe de alt parte, se înregistrează declin al sectoarelor tradiţionale, agricol şi zootehnic.
Activitatea economică cu cea mai rapidă creştere în comună o constituie valorificarea potenţialului eolian , cu declin al sectoarelor tradiţionale,agricol şi zootehnic.
    Există în execuţie un parc eolian de 140 MW, care pune în funcţiune 40 MW , iar 30 MW în 2011. Parcul eolian din Valea Nucarilor va fi finalizat în aspecte economice2011.
    Formele de parteneriat a autoritatilor locale cu mediul privat este evidentiat prin contractele de participatiune prin care un consortiu de mai multe firme s-au angajat sa achite 15% din valoarea totala de energie consumata de comuna Valea Nucarilor(scolile, caminele culturale, iluminatul public, primaria).
    Enel Green Power Romania a sponsorizat echipa de fotbal Gloria Agighiol in anul 2008 cu echipament sportiv, iar in anul 2011 cu achizitionarea unei pompe submersibile.
Cei mai atractivi factori din comunitate pentru potenţialii investitori rămân poziţionarea geografică favorabilă pentru dezvoltarea agroturismului, potenţialul turistic şi potenţialul eolian.
    Dificultatea în obţinerea de avize rămâne dezavantajul major pentru dezvoltarea de viitoare investiţii în comuna Valea Nucarilor.
Taxele colectate la bugetul local sunt în proporţie de 100% colectate de la locuitori, din taxe pentru terenuri intra/extravilane.
    Mediul de afacerilor s-a deteriorat în ultimii ani, iar puterea economică a comunităţii a înregistrat declin semnificativ (al societăţilor agricole în special).

Agricultură
Ocupaţia principală a locuitorilor este agricultura. Se cultivă cereale şi plante tehnice, cartofi, cândva existând aici o fermă specializată în cultura cartofului. Apropierea de oraş şi legăturile auto tot mai dese au favorizat dezvoltarea unei agriculturi axate pe satisfacerea pieţelor urbane cu legume şi zarzavaturi, sau produse lactate proaspete, activităţi care au creat prosperitate unei categorii însemnate de locuitori.

Cresterea Animalelor Si Prelucrarea Laptelui Si A Carnii
    Zootehnia si producţia zootehnică s-a diminuat după anul 1990. Prin desfiinţarea unităţilor agricole, sarcina creşterii septelui de animale s-a deplasat în gospodăriile populaţiei. Ponderea mare o are creşterea ovinelor şi bovinelor.
    Se mai cresc animale, mai ales cornute mari. O parte din complexul de creştere a bovinelor a fost repopulat cu animale, ceea ce constituie un început promiţător, existenţa posibilităţilor de irigare putând fi un alt atu important pentru dezvoltarea agriculturii.

Turism Si Agroturism
Resursele turistice pentru comuna Valea Nucarilor sunt limitate.
Dintre acestea , cele mai importante sunt reprezentate de :

 • Tezaurul de la Agighiol
 • Insula Popina -zonă de protecţie integrală R.B.D.D.
 • Rezervaţia paleontologică şi geologică , singura rezervaţie de fosile marine din Europa
 • Pestera Paralela
 • Biserica din Agighiol
 • Dealul Pietros

Infrastructura turistică este inexistenta, dar este aprobat "PUZ Amenajare turistica-Iazurile", ce prevede dezvoltarea functiunii turistice si a locuirii de vacanta, pe un teritoriu situat in sudul satului Iazurile, pe o suprafata de 92,74 ha.
Există tendinţa de axare şi pe activitatea de turism, care până în prezent nu a fost exploatată, deşi potenţial ar exista.

Monumente şi situri arheologice. În apropierea localităţii, în 1931 s-a descoperit un tezaur getic, într-un mormânt princiar, conţinând piese de podoabă şi armurărie din argint şi aur, care a devenit celebru. Mormântul din sec. IV î.Hr., atribuit unui reprezentant al aristocraţiei getice, este contemporan cu tezaurele descoperite în alte părţi ale Dobrogei (Mangalia, 2 Mai) sau ale ţării (Poiana Coţofeneşti, Băiceni - Cucuteni). Complexul funerar de la Agighiol ocupa un areal cu un diametru de 32 m, avea o înălţime de 2 m, formă boltită şi cuprindea trei încăperi. Camera princiară, în care se afla mormântul propriu-zis, adăpostea piese din argint sau argint aurit, între care un coif, cnemide (jambiere), cinci vase din argint şi alte obiecte din bronz şi fier. O a doua încăpere conţinea obiecte ce au aparţinut unei femei, iar cea de-a treia, piesele de harnaşament a trei cai, sacrificaţi probabil la moartea căpeteniei.

Lăcaşe de cult: Biserica din Agighiol, construită între anii 1858-1860 are Harmul Sfinţii Mihail şi Gavril.

Cu un minim de investiţii, cele două obiective (cel istoric şi cel paleontologic) ar putea deveni nişte atracţii turistice, în cadrul unui traseu extrem de interesant, care ar putea să mai cuprindă cetatea şi casa-muzeu de la Enisala sau obiectivele din Babadag. Până la o astfel de realizare, soluţia de dezvoltare a localităţii o constituie tot agricultura, deşi rezultatele acesteia sunt dependente de hazardurile climatice.valea nucarilor 6Alte obiective de interes turistic
. În apropierea satului se află unul din cele mai celebre puncte fosilifere de pe teritoriul României (Dealul Pietros), care adăposteşte faună de amoniţi de vârstă triasică mijlocie, descoperit în 1895 de savantul Gregoriu Ştefănescu şi declarat rezervaţie paleontologică (3 ha).

 


Insula Popina
( 98 ha ) Situata in nordul lacului Razelm, in apropierea amenajarilor piscicole Iazurile si Sarinasuf si a localitatii Iazurile. De natura calcaroasa, are o suprafata insula popinade cca 98 ha si o inaltime maxima de 47 m. In perioada 1948-1994, Insula Popina a fost rezervatie naturala, dupa 1994 devenind zona strict protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Insula, fiind izolata de continent, a putut conserva numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene, caracteristice zonelor stepice, constituind locul de cuibarire a unor pasari dar si habitatul unor reptile si insecte, unele dintre ele destul de periculoase. Aici se intalneste planta endemica Ornithogalum oreoides precum si una dintre cele mai veninoase specii de paianjen, numit si vaduva neagra. Insula Popina este singurul loc din tara unde gasim lacusta Isophya dobrogensis.

Pestera Paralela este anevoioasa datorita inaltimilor mici, a umezelii de la intrare, a argilei pestera paralelacat si a montmilch-lui, cea ce indica necesitatea echipamentului de protectie si de iluminare autonom.
Singurul monument de arhitectură clasat este Biserica "Sfinţii Voievozi" din Agighiol. Pentru aceasta se propune instituirea unei zone de protecţie, delimitată pe limite cadastrale, zonă care coincide parţial cu cea mai veche vatră a satului, aşa cum este ea definită pe vechile hărţi dar şi prin cercetare arheologică.
Infrastructura turistică se constitue dintr-o reţea de pensiuni în jurul lacurilor Razelm, Popina, Ghiol şi Agighiol, iar apropierea de municipiul Tulcea este un important atu de stabilitate şi o premisă de dezvoltare a satului în viitor.